Tuesday, May 15, 2012

Maracana, luminata exclusiv de energia solara la CM 2014

Cine nu a auzit de templul fotbalului brazilian si mondial, Maracana? A fost construit in 1950 pentru turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal din acel an. A fost cel mai grandios "templu al fotbalului" inca din acea perioada, cu cele peste 150.000 de locuri ale sale.


Cu ocazia editiei viitoare a Cupei Mondiale, insa, Maracana se reinventeaza. In cadrul unui amplu proces de reconstructie, a carui valoare este de 595 de milioane de dolari, arena va fi schimbata radical: in primul rand, numarul locurilor va scadea la numai 80.000; dar cu siguranta cel mai interesant aspect al proiectului de refacere il reprezinta faptul ca Maracana va fi iluminat exlcusiv cu energie solara, cu ajutorul unuia dintre sponsorii competitiei, compania Yingli Solar. 1.500 de panouri solare vor fi plasate pe un inelul superior al stadionului.
FIFA, altfel greu incercata de acuze legate de coruptie in ultimii ani, face rost de o mare bila alba prin sustinerea energica a acestui proiect, care demonstreaza astfel interesul sau pentru sustenabilitate.

Este cu siguranta un proiect remarcabil si care speram ca va fi urmat cat de curand de cat mai multe altele. Sustenabilitatea este unul dintre elementele cheie de dezvoltare ale industriei constructiilor in viitorul apropiat.

Revenind la Maracana, trecand in registru sportiv, nu putem sa uitam drama Braziliei care a fost invinsa in finala turneului final din 1950 chiar pe acest teren de Uruguay, in fata a aproape 200.000 de spectatori. Oare de data asta va purta mai mult noroc echipei gazda?

No comments:

Post a Comment