Wednesday, May 16, 2012

O noua lectie din partea fotbalului german: Fortuna Dusseldorf - Hertha Berlin

Ma uit la Eurosport la returul barajului pentru ramanerea/promovarea in Bundesliga. Joaca Hertha Berlin si Fortuna Dusseldorf. Prima echipa incearca sa ramana in prima liga dupa numai un an de la promovare (apropo, a ajuns in aceasta situatie din cauza unor greseli de management), pe cand cea de-a doua se lupta sa revina pe prima scena dupa o absenta de 15 ani.

In tur a fost 2-1 pentru Fortuna, deci victoria in deplasare pentru echipa din Dusseldorf. Teoretic urma un meci fara mari emotii.

Dar ce pasiune, ce tensiune! Prima repriza se termina 1-1, deci totul se va decide dupa pauza.

O nota scurta: atmosfera de pe stadion nu e cu nimic mai prejos decat cea din timpul Finalei Europa League de la Bucuresti.

Pe la mijlocul reprizei secunde, Fortuna marcheaza pentru 2-1. Nebunie pe stadion! Zeci de torte se arunca pe teren de catre fanii echipei gazda. Ce s-ar fi intamplat in Liga 1 in continuare? Nu conteaza. :| In Germania, jucatorii ambelor echipe au asteptat sa fie stranse tortele si celelalte obiecte aruncate in teren. La fel si arbitrul, care nu a fost impresurat de jucatori sau oficiali, nimeni nu a incercat sa-l invete ce sa decida. A contorizat insa "nemteste" minutele pierdute.

Jocul de reia. Totul merge ca uns pentru gazde. Unul dintre jucatorii oaspeti este eliminat pentru un fault dur. Dar totusi Hertha revine si egaleaza in minutul 85! Un pic de tensiune in tribune, insa totul trece cu bine.
Ajungem in minutul 90. Se anunta numarul de minute suplimentare: 7! Rumoarea din tribune creste, numarul stewarzilor creste si el, sute de oameni de ordine se maseaza in fata ultrasilor Fortunei.

Dar nimeni nu mai poate impiedica in minutul 6 al prelungirilor eliberarea energiei acumulate in tribunele arhipline: terenul se umple de fanii echipei gazda. Ce s-ar fi intamplat in in Liga 1 in continuare? Nu conteaza. :| In Germania insa, incepe operatiunea de eliberare a terenului, intrucat mai sunt inca 60 de secunde de jucat. Jucatorii echipei oaspete si arbitrii sunt escortati catre vestiare, in timp ce crainicul stadionului, fortele de ordine, jucatorii echipei gazda si oficialii elibereaza terenul. Fara violenta, cu un tact care arata ca parca facusera repetitii speciale pentru asemenea situatii.

In fine, meciul de reia in minutul 27 al prelungirilor. Arbitrii sunt stapani pe situatie. Toti cei 22 de jucatori se concentreaza pe ceea ce au de facut. Se mai deruleaza inca doua faze neimportante, dupa care petrecerea oficiala poate incepe. Fortuna Dusseldorf a promovat in 1.Bundesliga!

Sunt dispus sa fac un "pariu retoric" ca sa zic asa: nimeni va face vreo plangere la comisii, iar cazul nu va ajunge la TAS. De ce? Pentru ca exista regulamente clare, care sunt urmate cu strictete, pentru ca exista respect pentru competitie, pentru fotbal si pentru adversar.

Iar aceste date duc catre un campionat de fotbal valoros, cu sume tot mai mari de bani rulate de la an la an si catre satisfactia tuturor celor implicati de a face parte dintr-un sistem profesionist si calitativ: de la jucatori pana la spectatori si sponsori. Sa tot faci marketing sportiv acolo! :)


No comments:

Post a Comment