Friday, June 15, 2012

Lovitura financiara a Premier League

A inceput deja de o saptamana Euro 2012, dar una dintre cele mai interesante stiri ale saptamanii este din punctul meu de vedere cea care anunta noul deal de vanzare a drepturilor de televizare ale Premier League.

Nu atat pentru ca e vorba despre campionatul pe care eu personal il apreciez cel mai mult, dar in primul rand prin prisma sumelor puse in joc. Intr-o perioada de criza economica prelungita, cand moneda unica europeana tremura din toate incheieturile si auzim saptamanal zeci de stiri apocaliptice privind viitorul economic al Europei si al lumii, intr-o vara in care nici macar Real Madrid si FC Barcelona nu mai arunca sute de milioane pe jucatori, Premier League a reusit sa creasca suma incasata de la televiziuni pentru urmatorii trei ani cu 70% fata de vechea intelegere.
Vorbim, nici mai mult nici mai putin, de 3.018 miliarde de lire sterline pentru perioada cuprinsa intre 2013 si 2016. O suma colosala.

Cele mai multe meciuri live, 116 pe an, au fost achizitionate de Sky (maximumul admis) pentru suma de 760 de milioane de lire sterline anual.
Surpriza licitatiei a fost oferit de reteaua britanica British Telecom, care va transmite in fiecare jumatate de sezon cea mai tare partida a etapei, urmand sa plateasca 246 de milioane anual. Si mai interesant este ca BT nu are inca un post propriu TV pe care sa difuzeze partidele achizitionate. Dar va avea. Pe de alta parte, acum britanicii inteleg o data in plus de ce aceeasi companie a investit deja 2 miliarde si jumatate de lire sterline in construirea unei retele proprii de fibra optica. Clientii isi vor dori cu siguranta sa cumpere serviciile unui provider de servicii de comunicatii care ofera si content de calitate. Va suna cumva cunoscut scenariul? Seamana cumva cu ceea ce a facut RCS-RDS pe piata romaneasca? Mie mi se pare ca da.

Trecand la cei infranti, marele perdant este ESPN, care pana acum a fost unul dintre actorii importanti ai televizarilor meciurilor din Premier League. Si, poate, merita mentionat de asemenea faptul ca Al Jazeera nu a reusit sa-si faca anuntata intrare in peisajul fotbalului britanic.

No comments:

Post a Comment