Tuesday, July 3, 2012

Turneul Final al Euro 2020 va fi pan-european?

Dupa finala UEFA Europa League de la Bucuresti am ramas in suflet, ca multe zeci de mii de romani, cu ganduri si intrebari:
"Cand oare o sa mai avem parte de un asemenea eveniment? Finala UCL nu avem cum s-o gazduim, ca National Arena e prea mic. O alta finala de Europa League? Poate peste alte zeci de ani..."
Sperantele mele sa leaga de presedintele UEFA Michel Platini si intentiile dumnealui de "pan-europenizare" a fotbalului european.

Pe langa faptul ca nu e exclus ca in urmatorii 6-7 ani sa avem la Bucuresti o finala de Supercupa a Europei (Doamne, ajuta!!), dl Platini a anuntat un alt proiect ce va revolutiona organizarea competitiilor UEFA daca se va concretiza: forul european studiaza posibilitatea ca editia din 2020 a Turneului Final al Campionatului European sa fie gazduita nu de doua tari ca anul asta sau de principala candidata, Turcia, ci sa fie raspandit la nivelul intregii Europe. Ar urma sa se faca un sistem de licitatie pentru selectarea unui numar de 12-13 tari "gazda" ale turneului.

Cum se va intampla concret? Nu-mi dau seama foarte bine, intrucat vorbim de o logistica mult mai complicata. Sa zicem ca tarile respective vor face niste eforturi umane si financiare importante si isi vor renova / construi unul sau doua stadioane, vor construi cateva sute de kilometri de autostrada. De aici lucrurile devin neclare pentru mine, intrucat nu vad ce ar putea garanta faptul ca tarile care vor castiga dreptul de organizare a unor meciuri ale Turneului Final vor si trece de preliminarii. Pentru ca, sincer vorbind, parca nu m-as duce pe National Arena la un meci fara Romania.

Ma rog, intrebari si neclaritati sunt. Dar speranta imi ramane: sunt sanse sa mai avem parte in Romania de evenimente fotbalistice de anvergura. Pe care abia le astept.

No comments:

Post a Comment