Monday, May 16, 2011

Nokia renunta la Ovi

Nokia a anuntat ceea ce era de asteptat dupa semnarea aliantei strategice cu Microsoft: va renunta la brandul Ovi, pe care il va inlocui cu Nokia Services. De asemenea, va renunta si la prafuitul Symbian in favoarea sistemului de operare pe care noul sau partener, Microsoft, i-l va pune la dispozitie.
Ultimul an a fost unul dramatic pentru gigantul finlandez, dupa cum spuneam de curand si aici. Valoarea sa de piata a scazut cu mai mult de un sfert fata de anul trecut, iar sistemul de operare folosit pe smartphone-urile sale a fost surclasat atat de Android cat si de iPhone.
Tranzitia va fi una de durata, va incepe in luna iulie a acestui an si se va intinde pana in 2012.

In fine, de dragul istoriei, sa ne amintim ca Nokia a cumparat Symbian in 2008 si a dezvoltat alaturi de Sony Ericsson si alti producatori platforma pentru realizarea de sisteme de operare pentru telefoane mobile.
Lucrurile nu au functionat insa in formula asta pentru foarte mult timp, intrucat in 2009 si 2010 majoritatea celor care foloseau Symbian sub licenta au trecut la Android.

Cam asta este istoria, astea sunt planurile de viitor. In ce masura va reusi Nokia sa recupereze pierderile ultimilor ani? Vom trai si vom vedea.

No comments:

Post a Comment