Friday, July 27, 2012

Incepe Olimpiada. Ce stim deocamdata?

In sfarsit, astazi incep Jocurile Olimpice de la Londra, o competitie despre care se asteapta sa fie una a superlativelor. Evident, tot mapamondul asteapta faze memorabile, performante sportive deosebite, succese ale favoritilor, recorduri doborate si dovezi de fair play. Cu siguranta vor fi multe asemenea.

Dar ce stim deocamdata? Multe cifre. Recorduri, evident.
Sa le luam pe rand, cu liniuta, ca la scoala, pe cateva dintre ele:
- costurile organizarii au depasit 9 miliarde de lire sterline, datorita (sau din cauza?!) masurilor extraordinare de siguranta;
- veniturile din drepturile de transmisie ale competitiilor ultimului ciclu olimpic (adica Vancouver 2010 si Londra 2012) sunt de aproape 4 miliarde de dolari;
- 5.000 (!!!) de teste antidoping vor fi efectuate celor 10.490 de sportivi prezenti la Londra (aproape jumatate dintre acestia va fi testat);

Sponsorii Jocurilor Olimpice au pregatit si ei cu minutiozitate evenimentul.
Coca Cola, care a fost si sponsor al traseului flacarii olimpice, a organizat o serie de spectacole in mai multe orase din Marea Britanie, totul culminand cu un concert la care au participat 80 de mii de persoane, pe Hyde Park in Londra.
McDonald's, restaurantul olimpic oficial, se pregateste pentru cantitati record vandute - peste 50.000 Big Mac, 180.000 de portii de cartofi prajiti si 30.000 de milkshakes.
British Airlines a venit cu un foarte surprinzator slogan: "Nu zbura. Sprijina echipa Marii Britanii". De asemenea, le-a oferit fanilor posibilitatea sa-si personalizeze propriul spot tv prin introducerea codului lor postal, spot care a devenit foarte viral. Normal, avand in vedere ca omul avea posibilitatea sa aduca practic avionul acasa la el; ma rog, deasupra strazii sale. Super ideea, nu? :)
Pe de alta parte, Adidas au platit "numai" 150 de milioane de euro pentru sponsorizarea Olimpiadei, dar au avut un efect de milioane prin organizarea unei "camere ascunse" in Londra, in care aparea in mod magic David Beckham pentru a face poze cu fanii surprinsi. Poza unui pusti care a izbucnit in lacrimi la vederea idolului sau a facut inconjurul presei. Ce efect mai tare de-atat vrei?

Revenind la performantele sportive, sa le tinem si noi romanii pumnii alor nostri, chiar daca tocmai ne-am "luat-o" deja cu accidentarea Larisei Iordache si tragerile la sorti dezastruoase de la tenis. Dar de asta e sportul frumos, pentru ca oricand pot aparea surprize.

1 comment:

  1. Am aflat lucruri foarte interesante din articolul tau! Astept concluziile dupa aceasta olimpiada, sunt curioasa. Cami

    ReplyDelete