Monday, January 9, 2012

Despre pariuri si jocuri de noroc - la "ei" si la "noi"

Federatia Engleza de Fotbal a parafat inainte de weekend primul sau parteneriat cu o casa de pariuri online. Este vorba despre un contract incheiat cu compania William Hill pe o perioada de doi ani si jumatate, valabil pana dupa turneul final al Campionatului Mondial din Brazilia. Astfel s-a ocupat una dintre cele trei pozitii (singura disponibila) care asigura expunere atat alaturi de nationala Angliei cat si la meciurile FC Cup.

Dar mai presus de aceste detalii tehnice, important mi se pare sa mentionez ca asemenea dealuri pot fi facute fara grija in tari cu legislatie a jocurilor de noroc si a publicitatii asociate acestora bine pusa la punct. Nu la fel se pune problema, din pacate, in Romania.

De aproape doi ani se discuta pe tema legii jocurilor de noroc online si a normelor de aplicare a legii. Dupa cum am citit aici, disputa dintre statul roman si reprezentantii operatorilor online de betting & gambling se apropie de final. Problema este ca normele de aplicare a legii jocurilor de noroc online la care face referire acest articol sunt foarte apropiate (daca nu chiar identice) cu cele contestate indelung de operatorii online, deci e foarte posibil ca multi dintre ei sa se gandeasca de zece ori pana sa inceapa procesul de licentiere pentru Romania. Asta daca nu au cumva din nou drept de veto.

Statul roman isi doreste, dupa cum e si normal, sa nu mai lase sa i se scurga printre degete sume consistente neimpozitate. Singurul inconvenient e ca, datorita conditiilor dure impuse de guvernul de la Bucuresti, foarte multi bani la buget nu se vor strange intrucat nu va mai exista obiectul muncii.
Operatorii offline de pariuri si jocuri de noroc (asa numitele agentii de strada) asteapta pe de alta parte cu speranta ca normele sa nu se mai schimbe, pentru ca astfel scapa fara bataia lor de cap de o concurenta foarte puternica; stim ca o mare parte a banilor rulati de gamblerii si pariorii romani sunt directionati in special catre companiile online de afara (din afara UE, chiar).

Personal sper ca acest "razboi al nervilor" sa se incheie cat mai curand, pentru ca nimeni nu are de castigat: nici jucatorul roman, nici statul, nici media si nici federatiile si cluburile sportive, carora li se tine inchisa o interesanta sursa de venit.

No comments:

Post a Comment