Thursday, March 10, 2011

Handbalul romanesc. Care handbal?

Echipa masculina de handbal a Romaniei a pierdut astazi in fata Lituaniei cu scorul de 24-23. Este adevarat, nu-i o pacaleala de 10 martie. E tragic pentru handbalul romanesc.
In afara fetelor de la Oltchim si a celor de la echipa nationala (in proportie foarte mare aceleasi), handbalul romanesc coboara tot mai mult in negura anonimatului si se afunda intr-o incertitudine tot mai grea privind ziua de maine. Spun asta la modul cel mai propriu, intrucat numai in ultimele saptamani am aflat cazuri de echipe de prima marime in competitia interna care sunt nevoite sa isi intrerupa activitatea din lipsa de fonduri.

Toata aceasta degringolada este de fapt rezultatul lipsei de profesionalism a conducerii Federatiei Romane de Handbal. In speta a modului in care presedintele Cristian Gatu (un fost exceptional sportiv, dealtfel) conduce federatia. Subordonatii sai nu au permisiunea sa isi exprime sau sa isi sustina o idee, pentru simplul motiv ca nu are cum sa fie mai buna decat a dumnealui. Aceasta lipsa de respect se manifesta si fata de sponsorii federatiei, care sunt cei mai importanti si frumosi si destepti de pe pamant pana la semnarea contractului. Dupa care, "daca tot ne-au intrat banii, da-i, ba, in p...a ma-sii!" Si uite asa relatiile se deterioreaza, partenerii pleaca, banii sunt tot mai putini si atmosfera tot mai sumbra in tot ceea ce inseamna fenomenul handbalistic romanesc. Iar rezultatele tot mai umilitoare.

Cert este ca Dl Gatu nu este rau intentionat, nu este suspectabil ca ar deturna fondurile federatiei in folosul propriu, dar din pacate nu are capacitate de a accepta sfaturile unor specialisti si nici macar pe aceea de a-i asculta pe aceia dintre colegii sai care chiar au ceva de spus.

Nu-i mai poate schimba nimeni felul de a gandi la varsta domniei sale, deci perspectivele handbalului romanesc nu sunt deloc luminoase. Pentru ca stie ce are de facut pentru a-si continua domnia, intrucat traieste practic pentru handbal. Il iubeste enorm, nu ar putea trai in afara lui. Dar ii face rau, la fel ca o mama care isi tine copilul incuiat pentru a nu o parasi.

Nu pot sa nu observ o anume asemanare cu felul in care Gigi Becali conduce clubul de fotbal Steaua si situatia in care a ajuns echipa. Cu mentiunea ca acolo echipa de marketing isi face treaba cu brio.

No comments:

Post a Comment